Sprejem ob kurban bajramu

Ob tej priložnosti so se zbrali številni povabljenci iz drušbenega, kulturnega, političnega in verskega življenja. Med drugimi so se povabilu odzvali v.d. minister za pravosodje g. Aleš Zalar, državni sekretar g. Jožef Školč, direktor Urada za verske skupnosti g. Aleš Gulič, ljubljanski župan g. Zoran Janković, ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres, evropski poslanec g. Jelko Kacin, predsednica Libralne demokracije ga. Katarina Kresal, tržiški župan g. Borut Sajovic, državni svetnik in postojnski župan g. Jernej Verbič, odvetnik g. Miro Senica, turški veleposlanik g. Derya Kanbay, veleposlanik Švice g. Robert Reich, češki veleposlanik g. Petr Voznica, veleposlanik Srbije g. Predrag Filipov, egiptovska veleposlanica ga. Heba Sidhom, veleposlanik Črne Gore g. Ranko Milović, veleposlanik Makedonije g. Igor Popov, iranski veleposlanik g. Mohammad Rahim Aghaeipour, predstavnica ameriškega veleposlaništva, predstavnica bosansko-hercegovskega veleposlaništva, predstavnik veleposlaništva Republike Kosovo, namestnica nizozemskega veleposlanika ga Nellke Linssen, jordanski častni konzul g. Samir Amarin, dekana Fakultete za družbene vede in Filozofske fakultete, imami s področja IS v Sloveniji, predsedniki izvršilnih odborov, donatorji in aktivisti Islamske skupnosti in številni drugi prijatelji in simpatizerji Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

V uvodnem delu je mufti dr. Nedžad Grabus pozdravil prisotne v slovenščini in angleščini. V nadaljevanju objavljamo celoten tekst muftijevrega nagovora:

»Spoštovane eminence, ekscelence, dame in gospodje, cenjeni prijatelji,
Želim vas vse skupaj pozdraviti in se vam zahvaliti, ker z nami delite bajramsko veselje. Vrsto let smo bajramske sprejeme organizirali ob ramazanskem bajramu. Letos smo se odločili, da sprejem organiziramo ob hadži ali kurban bajramu zato, ker je ramazan v poletnem času in v času letnih dopustov. Brez vas bi sprejem izgubil svoj smisel.

Muslimani v Sloveniji so v zadnjih dvajsetih letih zelo napredovali v organizacijskem in kadrovskem smislu. Institucija Islamske skupnosti skrbi za versko in kulturno življenje muslimanov v Sloveniji. Kot sestavni del slovenske družbe smo zelo zainteresirani za družbene procese in aktivnosti, ki bodo našo družbo povzdignili na višji nivo spoštovanja demokratičnih vrednot in človeških pravic. V svetu se po padcu berlinskega zidu dogajajo velike spremembe. Številna globalna vprašanja so postala sestavni del domačih politik. Tako se je povečal tudi interes za islam. Islam je po desetletjih socializma in različnih totalitarizmov v številnih državah postal močan izvor družbenih sprememb. Za nas, muslimane v Sloveniji, je islam religija in kultura ter močan del naše identitete. Seveda pa ne živimo na izoliranem otoku inmedijski vplivi in razprave, ki so neposredno povezane z islamom, so pogosto tema v naši družbi. Zato menimo, da je izkušnja, ki jo imamo kot organizirana in institucionalna skupnost vernikov, komparativna prednost v Sloveniji. Izražamo svoje zadovoljstvo, da so to prepoznali odgovorni v državi in da je Islamska skupnost dobila status, ki si ga zasluži v širši družbeni skupnosti. Vprašanje, ki je dolgo obremenjevalo slovensko javnost, se zdaj rešuje. To je vprašanje izgradnje džamije in Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. To vprašanje se je dokončno premaknilo z mrtve točke, ko je ljubljanski župan g. Zoran Janković v sodelovanju z občinskimi službami Mestne občine Ljubljana določil ustrezno lokacijo za Islamski center. Na mednarodnem anonimnem arhitekturnem natečaju za idejno zasnovo Islamskega kulturnega centra v Ljubljani je sodelovalo oseminsedemdeset arhitektov in birojev. Svoje predloge je oddalo štiriinštirideset birojev. Kmalu bo komisija, katere predsednik je profesor Janez Koželj, sprejela odločitev, kateri predlog bo postal realnost in bo zgrajen v Ljubljani.

Islam ima izjemen potencial za spoštovanje različnosti. Bog je ustvaril svet kot pluralen v jezikovnem, rasnem in verskem smislu. V zgodovini niso nikoli dolgoročno uspevale ideje izključevanja in ekstremizma. Zato smo ne glede na slabosti, ki jih prepoznavamo med nekaterimi muslimani, odločeni, da promoviramo dialog, sobivanje in spoštovanje različnosti. Nasilje in ekstremizmi ali teroriziranje ljudi so v nasprotju z idejo islama. Zato odločno zavračamo in nasprotujemo vsakršni obliki nasilja v imenu religije, ker je zločin v imenu vere zločin zoper vero samo. Ne bomo dovolili, da posamezniki »umažejo« čistost naše vere, ki močno poudarja svobodo izbire religioznosti. Obsojamo teroriste, ki so izvedli sramoten napad na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu in upamo, da jih bodo ustrezno procesirali. Prepričan sem, da lahko s skupnimi napori in močmi ustvarimo svet, ki bo boljši in prijetnejši za življenje in človeško srečo.
Želim, da nocoj preživite prijetne trenutke in doživite pomembne pogovore. Še enkrat hvala, ker ste odzvali našemu povabilu. 

Prosim Vzvišenega Boga, naj vas čuva in nakloni napredek naši državi Sloveniji.

Bajram šerif mubarek olsun! Vesel in srečen bajram.«