Novoletni sprejem Urada za verske skupnosti

V nadaljevanju objavljamo informacijo Slovenske tiskovne agencije (STA) o tem dogodku:

Ljubljana, 7. decembra (STA) – Na vladnem uradu za verske skupnosti so danes v Ljubljani pripravili sprejem za predstavnike verskih skupnosti. Direktor urada Aleš Gulič je v nagovoru zbranim spomnil na letošnje praznovanje 20. obletnice osamosvojitve Slovenije, ki je po njegovih besedah prinesla “več svobode vsem, tudi verskim skupnostim”.

Kot meni Gulič, pa so z demokracijo začeli nekateri žal “brisati vse, kar ni bilo uokvirjeno v prevladujočem”. Zato je treba po njegovem mnenju večkrat premisliti, česa smo si želeli in koliko smo “odstopili od vseh teh svetlih idej”. Od dela urada v tem letu je omenil pripravo novele zakona o verski svobodi, ki jo v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev, a je z razpustom DZ tam tudi končala.

Sprejema se je udeležilo dobrih 30 predstavnikov iz okoli 15 verskih skupnosti, kot poseben gost tudi vladika in metropolit makedonskih pravoslavnih vernikov v Evropi Eparh Piment.


Kot je v izjavi za medije dejal Andrej Saje iz Katoliške cerkve, si želijo z uradom tudi v prihodnje sodelovati, predvsem pa si želijo, da bi upoštevali njihove predloge, s čimer v zadnjem času niso imeli najboljših izkušenj.

Geza Erniša iz Evangeličanske cerkve na Slovenskem pravi, da z uradom letos niso imeli intenzivnih pogovorov. Glede sprememb zakona o verski svobodi pa se je treba po njegovem mnenju ponovno pogovoriti in spremeniti posamezne člene, če so ti v nasprotju z ustavo. Da se bo o tem verjetno še veliko govorilo, meni tudi Nedžad Grabus iz Islamske skupnosti v Sloveniji.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković pa je poudaril, da urad za verske skupnosti potrebujejo, saj imajo tako neposreden stik z vlado.

V Katoliški cerkvi po Sajetovih besedah od nove vlade pričakujejo, da se bo kmalu sestavila, da bo trdna in da bo začela reševati glavna vprašanja, ki se tičejo vse Slovenije. Prav tako pa si želijo, da bi nadaljevali dialog in napredovali pri človekovih pravicah in verskih svobodi. Da bo vlada korektno sodelovala z vsemi verskimi skupnostmi, pričakuje tudi Erniša, ki ga je, kot pravi, volilni izid na prvih dveh mestih presenetil.

Grabus pa pričakuje, da se bodo v Sloveniji uveljavile napovedi iz volilne kampanje – da bo boljše v gospodarskem smislu in da se bo nadaljevalo spoštovanje človekovih pravic. Tudi Bošković pričakuje, da se bo nova vlada po vseh svojih močeh trudila, da najde najboljše rešitve. “Čudežev pa ne pričakujemo,” je dodal.

Današnjega sprejema se je prav tako udeležil pravosodni minister, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar, ki vodi tudi vladno komisijo za dialog z verskimi skupnostmi. Kot pravi, so se v pogovoru z udeleženci sprejema danes strinjali, da je pri nas enakopravnost verskih skupnosti zagotovljena na dokaj visokem nivoju, kar sicer ne pomeni, da tega ni mogoče še izboljšati. “Toleranca v družbi do vsakršne drugačnosti je tisto, kar daje upanje, da bodo sodobne demokracije kos izzivom časa,” je dejal.