V Ljubljani obeležen dan državnosti Bosne in Hercegovine

Zbrane je na slovesnosti ob dnevu državnosti 25. novembru v Grand Hotelu Union uvodoma pozdravil mufti Islamske skupnosti v Sloveniji in direktor zavoda Averroes dr. Nedžad Grabus, ki je Milana Kučana označil kot poznavalca razmer v BiH, to pa je bil tudi razlog, zakaj so ga povabili na današnjo slovesnost. Po Grabusovih besedah je bila dolžnost nekoga drugega, da organizira to slovesnost vendar nikoli ni bilo nobene iniciative npr. bosanskega veleposlaništva ali drugih organizacij za kaj takega. Zato je Zavod Averroes pripravil to srečanje v čast Bosni in Hercegovini. Predsednik Milan Kučan je s svojim nastopom opravičil zaupanje in dokazal, da je velik poznavalec razmer v BiH.

V pogovoru, ki ga je vodil tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić je med drugim spregovoril o svojem odnosu do BiH ter predstavil svoj pogled na proces osamosvojitve BiH in vlogo predsednika Alije Izetbegovića v njem ter ob zaključku podal oceno o prihodnosti BiH, ki jo vidi v tesni povezavi z usodo EU.

“Od usode Evropske unije je odvisna usoda BiH,” je prepričan Kučan, ki je to misel v svojem nastopu še večkrat ponovil. O tem, da pot BiH vodi v EU, se strinjajo tudi vsi voditelji BiH, je opozoril.

“Ne vem, kaj je alternativa BiH in kdo je pripravljen prevzeti odgovornost za alternativo,” se je ob tem vprašal Kučan.

Položaj v BiH po Kučanovem mnenju še vedno ni do konca urejen, BiH pa “še zmeraj ni država, ki bi delovala na način, ki bi govoril o tem, da so notranji odnosi med tremi narodi urejeni”. Je pa urejanje teh razmer v veliki meri odvisno od zunanjih vplivov, predvsem od EU, pa je svojo oceno razmer v BiH podal Kučan.

Da v BiH več kot leto dni po volitvah še vedno nimajo vlade, po Kučanovem mnenju govori o neurejenosti teh odnosov, tudi o premajhnem interesu mednarodne skupnosti za dogajanje v BiH in odpiranju perspektive pri vključevanju BiH v EU, po svoje pa govori tudi o tem, da BiH ni država, kot so druge. Tudi Belgija sicer funkcionira brez vlade, a Belgija je bolj ali manj urejena država, za BiH pa to ni mogoče reči, meni bivši predsednik.

Glavni očitek BiH po Kučanovih besedah je ta, da ni funkcionalna država in da ni država, ki v celoti zagotavlja nacionalno enakopravnost vseh treh narodov. Medtem ko je za Republiko srbsko v tem trenutku mogoče trditi, da je funkcionalna, pa za Federacijo BiH to ne drži, saj se Hrvati znotraj federacije počutijo institucionalno prikrajšani, kar je tudi eden od ključnih problemov.

Vendar pa razprava o tem ne more biti zgolj samo bosansko-hercegovska, ampak mora biti vanjo vključena tudi mednarodna skupnost, ki ima do BiH odgovornost, saj je tej državi z Daytonskim sporazumom določila ustavo, je še prepričan Kučan.

Sledil je sprejem ob Dnevu državnosti BiH za vse povabljene, ki so lahko s predsednikom Kučanom in muftijem Grabusom izmenjali svoja mnenja.

Čestitke ob Dnevu državnosti BiH.